Böcker och läsning är viktigt på Stora Hyttnäs. Inne i stora huset finns bokhyllor i snart sagt varje rum och man hittar allt ifrån handböcker i bokbinderi och trädgårdsskötsel till antika filosofer, modern skönlitteratur, historia, konst och filosofi. Till Bengt Linderdahls uttryckliga önskemål hörde att en läshörna skulle inrättas och böckerna göras tillgängliga för Sundbornsborna. Skulle det inte vara möjligt ville han att de i stället skulle tillfalla Sundborns bibliotek. Så blev det nu inte riktigt, utan faktiskt nästan tvärt om.

Ett bibliotek har funnits i byn sedan 1919, inrymt på olika ställen och med varierande öppettider.Men det har funnits. Så småningom blev det kommunbibliotek och skolbibliotek – och när Sundborn uppgick i Falu kommun blev det en av flera kommunfilialer. Men 2017 bestämdes, trots högljudda och intensiva protester från Sundbornsborna, om nedläggning. Det var början till att biblioteket hamnade nere på Stora Hyttnäs. Sundborns bibliotek kom till Linderdahls böcker i stället för tvärt om – och sedan dess finns den läshörna, som Bengt så gärna ville skapa, i det lilla gårdhuset där han själv tidigare bodde. (Bilden är från invigningen av biblioteket – och den lite för moderna skylten är precis den som togs ner från den stängda filialen.)

Idag håller biblioteket öppet tre dagar i veckan, ordnar aktiviteter för barn på läslovet, bokprat en gång i månaden för alla som hjälps åt att hålla verksamheten igång, boklördagar med sagoläsning, konstutställning på sommaren, bokcaféer och bokbord för att få in pengar till uppskattade nyinköp. Faktiskt säger sig många ha hittat hit, inte bara från byn, både för att det är ”världens mysigaste bibliotek” och dessutom oväntat välsorterat.

Biblioteket har verkligen blivit den samlingsplats vi drömde om när vi öppnade. Här träffas man, pratar böcker och annat, tar en kopp kaffe i köket, läser och trivs.