Stora Hyttnäs historia
Världsarv
Vision 2024
Styrelsen för Linderdahlska stiftelsen sammanfattar här sin vision för hur man vill att Bergsmansgården Stora Hyttnäs ska utvecklas. Visionen är styrelsens underlag för prioriteringar, marknadsföring och kontakt med boende och besökare i Sundbornsbygden.
BERGSMANSGÅRDEN
1.
Verksamheter vid Bergsmansgården levandegör gårdens rika kulturhistoria med direkta kopplingar till Världsarvet Falun och familjen Linderdahls välbevarade borgerliga hem från slutet av 1800-talet.
2.
Bergsmansgården är en välkomnande samlingsplats som ger bybor och långväga besökare möjlighet att uppleva Sundbornsbygdens rika lokalhistoria genom utställningar, musikevenemang, seminarier, teaterföreställningar, kulturaftnar, marknader, välgörenhet, högtider m.m.
Bergsmansgården har en rik historia från 1500-talet och framåt där gårdens bergsmän har medverkat i utvecklingen av den historiska kopparindustrin vid Falu gruva och i hyttor längs Sundbornsåns stränder.
Sedan slutet av 1800-tablet har familjen Linderdahl utvecklat gården på ett smakfullt sätt med en omfattande och konstnärligt inspirerad inredning.
Fastigheten skyddas som byggnadsminne. Gårdens byggnader och inventarier ska skyddas, underhållas och bevaras i tidstypiskt skick, så att kulturhistoriska värden bevaras. En vård- och underhållsplan ska upprättas. Gårdens och trädgårdens möblering ska vara flexibel för att kunna anpassas till olika behov.
Bergsmansgården är en angelägenhet för hela Sundbornsbygden. Verksamheten bygger till stor del på bygdens ideella insatser och finansieras via intäkter och bidrag. Verksamheten ska organiseras så att den underlättar finansiering från Falu kommun, Länsstyrelsen, stiftelser och andra finansiärer. Långsiktigt ska intäkterna täcka kostnader för underhåll och bevarande av byggnader, lösöre och trädgård.
Ideella krafter planerar och arrangerar en årlig Hyttnäsdag, både för boende i bygden och långväga besökare. En grupp med Hyttnäs Vänner bildas för att underlätta kontakterna i bygden, nå ut med information om gårdens verksamheter och nå personer som kan engagera sig i gårdens verksamheter.
Information om Bergsmansgården ska göras tillgänglig på hemsidor och i annonser och sociala medier. Ett digitalt värdskap utvecklas. Det ska vara lätt för besökare att hitta information om gården och lätt att boka besök på digitala medier. Besökare ska erbjudas olika kulturhistoriska upplevelser, tematiska, audiovisuella och dramatiserade guidningar och andra aktiviteter på gården och i trädgården. Gruppvisningar ska erbjudas sommartid med kunniga och engagerade guider, som ger besökarna kunskaper om gårdens och bygdens historia på svenska och engelska.
För att stärka verksamheten söker Bergsmansgården samarbete med Sundbornsgården, Sundborns Hembygdsförening, Sundbornsbygdens intresseförening och Lions Club Sundborn.
Ett samarbete utvecklas med Carl Larssongården inriktat på gemensamma aktiviteter och delad information inom marknadsföring. Kontakter utvecklas med Världsarvet Falun, Visit Dalarna och andra besöksanläggningar i Falubygden.
3. TRÄDGÅRDEN
Bergsmansgårdens kulturhistoriska och vackra trädgård inspirerar besökare. Trädgården bevaras som en typisk 1890-talsträdgård i tysk stil.
Trädgården har utvecklats under flera sekler. Här finns prydnadsträdgård, fruktträdgård, köksträdgård, en öppen skogsäng och ett åttiotal arter av träd och buskar. Här finns bland annat en ståtlig lärkalle och ett ålderdomligt Gubbäppelträd.
Henrika Linderdahl omdanar trädgården på 1890-talet från en bergsmansträdgård med i huvudsak nyttoväxter till en prydnadsträdgård i tysk stil med runda och organiska former och färgstarka växter. Det växtmaterial som sonen Bengt inför i trädgården under 1900-talet ska också bevaras – till exempel Jättebjörnloka, Tibast, Alpklematis och Svart Nysrot. Skötselplanen från 2010 ligger till grund för vården av trädgården.
Trädgården är öppen för besökare. Besökare uppmanas att bidra till trädgårdens skötsel genom frivilliga ekonomiska bidrag eller genom att ta kontakt med trädgårdsgruppen för medverkan i trädgårdens skötsel. Information om sevärdheter i trädgården ska göras tillgänglig på svenska och engelska. Erfarenhetsutbyte sker med andra trädgårdar i Dalarna. Försäljning av växter kan förekomma. Enskilda sammankomster i trädgården kan arrangeras efter överenskommelse och ersättning.
4. BIBLIOTEKET
Biblioteket i gårdshuset på Bergsmansgården Stora Hyttnäs är en manifestation av de litterära kulturvärden som gården representerar.
Bibliotekets speciella atmosfär från förra sekelskiftet kombineras med inspirerande och aktuella böcker för barn och vuxna. Genom att lyfta böckernas och läsningens betydelse är biblioteket en fortsättning på den bildningstradition som starkt förknippas med Bergsmansgården Stora Hyttnäs. Nutid och dåtid länkas samman genom att böckerna i hyllorna på gården lyfts som ett levande kulturarv. Verksamheten är öppen för alla besökare och lockar barn och unga till gården, där man tar vara på deras läsintresse och väcker deras nyfikenhet på Bergsmansgården Stora Hyttnäs historia.
Biblioteket drivs av Sundborns Biblioteksförening och är en viktig del av Bergsmansgårdens verksamhet. Föreningen arrangerar ett stort antal aktiviteter som tematiska boksamtal, sagostunder, läslovsaktiviteter, bokcaféer, bokförsäljning mm.
5. HENRIKAS CAFÉ
Bergsmansgården har ett sommaröppet inbjudande café, anpassat till gårdens kulturmiljö, som erbjuder fika och enkel förtäring.
Caféet drivs av en cafégrupp. Verksamheten bedrivs under sommarmånaderna och anpassas till gårdens kulturmiljö inom- och utomhus. Utbudet anpassas till efterfrågan bl a varma och kalla drycker, hembakat, glass, dagens soppa, sallader mm. Verksamheten ska vara ekonomiskt bärkraftig och eventuella behov av att på sikt rusta upp kök mm får prövas särskilt. Information och marknadsföring av Henrikas café ska utvecklas. Ambitionen är att boende och besökare i Sundbornsbygden ska känna till Henrikas Café som en gästvänlig och omtyckt servering.
6. HYTTNÄS AFFÄR
Bergsmansgården har försäljning av innovativa produkter som speglar gårdens och trädgårdens miljö och familjen Linderdahls kulturella engagemang.
I affären erbjuds besökare bilder, tavlor, litteratur och olika produkter som speglar miljöer, byggnader, interiörer, konstföremål och trädgården på Bergsmansgården. Affären ska bidra till att sprida information om gården och stödja gårdens ekonomiska utveckling. Ambitionen är att Hyttnäs Affär samordnas med Biblioteket på lämpliga sätt.