Den 28 november arrangerades det sista av två spännande och idérika seminarier om Sundbornsbygden och Bergsmansgården Stora Hyttnäs, som en del i Världsarvet Falun och en del i det månghundraåriga Kopparbergslagen. Under Seminariet, som ägde rum på Stora Hyttnäs kom det fram berättelser som kan göra Sundbornsborna stolta för sin historia och Sundborn och Stora Hyttnäs ännu intressantare som mål för besökare.
Daniels Sven Olsson berättade om bergsmännen i Sundborn. Britta Grenås redogjorde för hur den historiska trädgården restaurerats. Olof Montelius visade oss äldre vägar från Falun till Sundborn. Björn Engström och Monica Ordeus tog oss genom hela historien för bergsmansgårdarna Sandsberg och Stora Carlborn. Slutligen gav Lena Grönlund Myrberg exempel på hur samarbetet i världsarvet kan utvecklas.
Många idéer och förslag lyftes fram. Det handlar om hur spännande och historisk kunskap och information kan tas fram och hur denna information kan spridas både inom Sundborn och till besökare.
Aktuellt är nu att i samarbete med bl.a. länsstyrelsen sätta upp skyltar med illustrativa bilder och beskrivningar av den historiska kopparindustrin i Sundbornsbyn och Nedre Krokfors.
Mer kunskap ska kunna tas fram genom att t.ex. bilda studiecirklar och samverka med Högskolan Dalarna. Exempelvis behöver man veta mer om arbetet med den enorma mängd kol som behövdes för kopparframställningen.
Kunskapen ska kunna spridas genom t.ex.att ordna temadagar på Stora Hyttnäs, ta fram guider speciellt riktade till olika grupper; t ex skolklasser, hantverkare, historiker och göra korta presentationer som poddar och youtube-filmer
Föredragen på seminariet har dokumenterats och kommer att presenteras framöver.
Lars och Anki Ingelström
Seminariet genomfördes med stöd av utvecklingsmedel (KDU) från Falu kommun